Tehnici radioizotopice în amiloidoza cardiacă transtiretinică
Amiloidoza sistemică este o boală cauzată de depunerea fibrilelor insolubile de amiloid în spațiul extracelular. Este o boală sistemică, dar în care afectarea cardiacă este foarte frecventă, în special în cazurile de amiloidoză transtiretinică (TTR).
Până de curând explorarea gold-standard pentru diagnosticul amiloidozei cardiace TTR era reprezentată de biopsia endomiocardică. Aceasta este o metodă complexă, invazivă, costisitoare și cu accesibilitate limitată.
Scintigrafia cu bifosfonați este, pe de altă parte, o metodă imagistică non-invazivă și accesibilă, care are potențialul de a identifica afectarea cardiacă în amiloidoza TTR cu o mare sensibilitate și specificitate. Dovezile științifice în sprijinul utilizării acestei metode imagistice sunt din ce în ce mai numeroase, iar ghidurile actuale de practică elaborate de societățile științifice internaționale includ scintigrafia cu bifosfonați în algoritmul diagnostic al amiloidozei TTR, menținând indicația de biopsie endomiocardica doar în cazuri particulare, în care celelalte investigații sunt neconcludente.
Acest webinar este al doilea dintr-o serie organizată de către SRMNIM printr-un grant educațional independent oferit de compania Pfizer.
Webinariile din această serie sunt organizate sub formă de activități științifice creditate ca forme de educație medicală continuă de către Colegiul Medicilor din România și își propun creșterea conștientizării medicilor specialiști în ceea ce privește utilizarea tehnicilor de medicină nucleară – în mod particular a scintigrafiei cu bifosfonați – în diagnosticul amiloidozei cardiace transtiretinice. Prelegerile sunt susținute atât de specialiști în medicina nucleară cât și de medici specialist cardiologi, cu scopul de a sublinia importanța colaborării interdisciplinare în management-ul complex al acestor pacienți.
Coordonator
Dr. Raluca Mititelu
Președinte SRMNIM
Moderator
Conf. Dr. Roxana Rimbaș
Agendă eveniment
15.30 – 16.15 Role of multimodal imaging in the diagnostic of ATTR – Șef lucr. dr Silviu Stanciu - Spitalul Universitar de Urgență Militar Central București
16.15 – 17.00 Radiolabelled bisphosphonates in nuclear medicine – Prof. Dr. Cipriana Ștefănescu – Universitatea de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” Iaşi
17.00 – 17.45 Incidental findings in ATTR – Dr. Claudiu Stan – Institutul Clinic Fundeni
17.45 – 18.00 Questions & Answers
Înregistrare gratuită
Începe
25 februarie 2022, ora 15:30
Se termină
25 februarie 2022, ora 18:00
Locație
Online
Organizator știintific
Societatea Română de Medicină Nucleară și Imagistică Moleculară
Specialitate
Cardiologie, Medicină Nucleară
Credite
2 puncte EMC
Contact
erika.lapusan@palomatours.com